Bableves csülökkel

Hajtovány

 

Recept: 8o dkg liszt,félliter tej,1,5 dl étolaj, 5kg élesztő,1 evőkanál só,

összegyúrjuk,nem kelesztjük.4 cipot formálunk amit kinyujtunk,és megkenjuk 2o dkg vaj es 3 tojássárgájának  a keverékével(eza 4 cipohoz valo) Ezután akár feltekerhetjük,vagy akár  bővebben is töltelékezhetjük.

Ma nálunk az egyik  csak sima volt , a másik,sonkás-lilahagymás,2 pedig sonkás-sajtos. Feltekerjük,és háromszög alakba felvágjuk.

Van amikor sajt kerül a tetejére ,most szezámmag,de bármilyen maggal ízlásünk  szerint dekorálhatjuk.

Ezt a hajtoványt már  több mint 1o éve sütöm,mindenki aki megkóstolta megkedvelte.Régebben  csak a sima vajas töltelék volt benne,és sajttal  szórtam meg.De ahogy változik a világ úgy az ízléseink is 

Lecsó

Nagyon közismert étel,és mégis nagyon sokféle  képpen főzhető,de a végeredmény szerintem mindig nagyon finom.

Nálunk többnyire  tojással vagy nokedlivel kerül az asztalra.

Az  igazság az,hogy pár éve azt gondoltam,hogy ezt az ízű lecsót nem lehet megszokni ,de tévedtem :) 

De azért a magyar paprikából az igazi ezt be kell vallanom,de Irországban nem nagyon tudok hozzájutni.  

Lecsó:

2 fej hagymát

3 nagy méretű paprikát

6 db paradicsommal

felcsikozzuk és zsiradékon elkezdjük dinsztelni.

Levet fog ereszteni minden zöldség,utánna pedig apródonként kicsi víz hozzá adásával puhára párolunk mindent.Én csak sóval ízesítem.

Ha tojásos lecsó készül akkor a felvert tojást hozzáadom a készre párolt zöldségekhez,és összesütöm.

Ha nokedlivel  készül   akkor a nokedlit külön kifőzöm,és csak a tálalásnál helyezem egymásra .

 

Sajtos virsli

Nagyon gyors  ,mégis a meleg ételek kategóriájába sorolható  étel.

Egyszerűen csakbevágjuk a virslit,és sajtcsikokat helyezünk bele.

Előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon (max 10 perc )

Bármi mehet mellé köretnek,nálunk a rizs  és a saláta a favorit mellé.

 

 

Hamburger házilag

Az élmény megfizethetetlen amit egy házihamburger tud nyújtani .

Minden saját készítés , 9 db hamburgerhez számolt recept

Kezdem először a húspogácsával:

80 dkg hús darálva ebből 6o dkg marhahús és 20 dkg sertés

2 dkg sóval,ízlés szerinti borssal,és egy evőkanál ketchup-al jól összegyúrjuk,és beledolgozunk egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágva. Hűtőben pihentetjük.

Szósz: majonézt ketchuppal mustárral,sóval borssal összekeverjük és megy a hűtőbe

Lilahagyma: készítek egy öntetet viz,ecet,cukor,só,bors keverékéből és felforralom majd a felszeletelt lilahagymára öntöm.

Buci:

2dl langyos tejbe felfuttatok 3dkg élesztőt amibe teszek2 evőkanál  cukrot is.

A felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt jól  kidagasztom

további hozzávalók: 6odkg liszt,100gr joghurt,40gr olaj,1 teáskanál  só,1 egész tojás(plussz majd egy a kenéshez )

Miután alaposan kidagasztottam a tésztát langyos helyen duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát 9 felé osztjuk-így egy zsemle kb 12ogr-os lesz,majd egyenkként megformázom.

Sütőpapírral bélelt tepszibe teszem,tisztes távolságra egymástól,és ismét duplájára kelesztem.

Tetejüket lekenem a felvert tojással,és szezámmaggal szórom meg.

180 fokos sütőben-16-18perc alatt készre sütöm.

Amíg a bucik sülnek, addig a grillsütőben a fennt említett húspogácsákat kisütöm.

Miután a bucik és  a húspogácsák  is elkészültek,nem maradt hátra más,csak,hogy egy kicsit gyönyörködjek és tálaljak.

Nálunk most sonka,sajt,saláta,lilahagyma,paradicsom ,és persze a szósz került a burgerbe.

Próbáljátok ki!

A felső képen még kelés előtt van a tészta

Itt pedig már megkelve.

Tejszínes-gombás tagliatelle

Isteni finom ,gyors,  és ízletes.

Amíg a tésztát főzöm addig hagymát dinsztelek szeletelt gombával ,só,bors,oregánóval.Amikor a gomba puha,felöntöm főzőtejszínnel és hagyom egy picit összeforrni.A kifőtt tésztát beleteszem  és tálalom.