Dinsztelt karaj

Ez a recept  már fennt  van  itt a blogon,de azok kedvéért akik nemszeretnek  visszza lapozni,leírom most is.

Vékonyra szelem a karajt  és  csak sózom,borsozom,majd zsiradékon hirtelen  lesütöm.Ezután kisebb hőfokon mindig  kicsi vízet öntök  alá ,amíg a hús meg nem puhul.Az így készült szaft-al a húst tálaláskor meglocsolhatjuk.

Csirkés tészta

Minden  otthon található  zölsdésget felkarikázunk, felcsíkozunk.Nálam most:lilahagyma,paradicsom, paprika ,káposzta,spenót  és sárgarépa  volt.

Diónyi vajon elkezdjük megsütni a zöldségeket,picit sózzuk, ha van wok serpenyőnk akkor az  kiváló,ha nincs  akkor egy magasabb falú  serpenyőt válasszunk.

A nagy hőmérsékleten  megsült  zöldségeket egy löttyintésnyi szójaszósszal nyakon öntöm,és a kifőzött tésztával gyors  keverés mellett összesütöm.

Mind e közben  egy másik serpenyőben  a kockára vágott  csirkemellett megsütöm,sóval borssal  ízesítem.

Már  csak a tálalás maradt hátra:

húsvéti falatok

Ezekhez a húsvéti falatokhoz ,külön recept most  nem kell.

Igazi öröm ,hogy otthonról (Magyarországról) valók a tányéron  lévő finomságok sonka,szalámi és a kolbász is.

Itt Írországban nem szokás a locsolokodás ,de azért minemfogunk elhervadni (a család férfi tagjai gondoskodtak  róla )

 

 

 

Irish Stew

Az  írek nemzeti étele.

4oogr birka -bárány vagy marhahúst  kockára vágunk és lisztben  beforgatjuk,majd egy hőálló edénybe beletesszük aminek az aljára zsiradékot teszünk.Ezt a lisztes húst betesszük  az előmelegített  sütőbe és elősütjük  a húst aranybarnára.Ezután a húst kivesszük és teszünk bele 1 evőkanál vajat,2 vöröshagymát 4 felé vágva,sárgarépát és zöldséget vastag  karikára és vissza teszük a sütőbe,hogy megpiruljanak.Ezek után  az edénybe visszatesszük a húst,felöntjük750ml vízzel sózzuk-borsozzuk,egy kis gyömbérrel  megszórjuk,és egy kis sűrített paradicsommal valamint 1 marhahúsleves kockát teszünk bele.

Visszatesszük  a sütőbe és 160  fokon kb  2 órán  át főzzük(amíg  a hús  puha nem lesz)  

A befejezés előtt 3-4 szem krumplit főzünk  bele kockára vágva .

édes-savanyú csirke

Néha  szükség  van arra,hogy még a gyorsabnális gyorsabban elkészüljön egy étel.Ilyenkor nagy segítségünkre lehetnek a szószok-mártások.

A rizst puhára főztem,ez idő  alatt a csirkemellet felkozkáctam,és pici olajon megpirítottam ,majd nyakon öntöttem egy üveg édes-savanú  mártással,és összefőztem.

Ime a gyors vacsora alig 15 perc szükséges hozzá.

Csokis keksz torta

Végtelenül   egyszerű sütést  nem igénylő,mégis ízvilágában mindenki kedvencévé vállik.Ráadásul gluténmentes változatban is készíthető könnyedén.

 

800gr kekszet összetörünk,és összekeverjük 1oogr pirított dióval.

200gr cukrot,60gr kakaóval  és 24omlvízzel  elkeverünk ,majd beleteszünk 150gr vajat és összefőzzük kb7-8 percig.

A cukros kakaós keveréket egy kicsit hűlni hagyjukkb 15 percet,majd beleforgatjuk a kekszes diót.

Kapcsos tortaformába helyezzük,jól lenyomkodjuk,majd 1 óra pihentetés után csokimázat teszünk a tetejére .

4-5 óra elteltélvel ,levesszüka kapcsos forma oldalát és ízlés szerint dekoráljuk.

Itt Irországban előkelő helyen van a torták között.

Tálaláskor kis vanília fagyival,tejszínhabbal lehet gazdagítani.